HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Aktivitetsmåling og sommermelk

Når dyra er ute på beite, kan det være vanskelig å fange opp brunsten, og det er ikke alltid lett å få inseminert til riktig tid. Med aktivitetsmåling har du full kontroll på dyras brunst og helse, også når de går ute. Slik kan du kanskje også få produsert mer sommermelk til neste år?

Inger Husveg Lassen

Produktansvarlig for SenseHub i Geno

Dekningsområdet til SenseHub-antenna er 200 x 500 meter, så systemet dekker både fjøset og beiter i nærheten. Også når dyra går på utmarksbeite lenger unna, vil SenseHub fungere godt, for kyrne må befinne seg innenfor dekningsområdet bare én gang i døgnet for å få registrert data.

Foto: MSD Animal Health

Med aktivitetsmåleren SenseHub får du løpende informasjon om hvor de ulike dyra befinner seg i brunstsyklusen, og du får varsel når det optimale tidspunktet for inseminering nærmer seg. Ved inseminering til riktig tid får du opprettholdt ønsket kalvingsintervall og kalvingstidspunkt.

Drektig?

Mange foretrekker å inseminere før dyra slippes ut på beite, men det kan det være vanskelig å fastslå om dyra har blitt drektige. SenseHub hjelper deg med å anslå sannsynlig drektighet, slik at du kan konstatere om insemineringer som er gjort før beiteslipp har vært vellykkede. Etter hvert som sommerdagene går og du ikke får brunstvarsler, kan du regne med at insemineringene har gått slik de skulle.

Når SenseHub sender brunstvarsel på et dyr som allerede er inseminert, har kua trolig kasta. Da kan du tidlig planlegge neste inseminering, slik at du ikke havner på etterskudd i forhold til det kalvingsintervallet du foretrekker. Kombinerer du aktivitetsmåling med en god fanghekk, blir inseminering enkelt å få til, også på beite.

Egen funksjon for kjønnsseparert sæd

SenseHub kan nå overvåke kalvene døgnet rundt fra første dag. Slik sikrer man optimal utvikling hos ungdyra og høy ytelse på sikt.

Foto: MSD Animal Health

Ønsker du å produsere mer sommermelk, kan du sikre deg tilgang på flere gode hunndyr for melkeproduksjon ved å inseminere med REDX™ i sommerhalvåret. Insemineringstidspunkt er spesielt viktig ved bruk av REDX™, fordi levetida til spermiene er kortere enn ved bruk av konvensjonell sæd. Med SenseHub vil du ikke bare få god oversikt over brunsten; aktivitetsmåleren har også en egen funksjon som viser optimalt tidsrom for inseminering ved bruk av nettopp kjønnsseparert sæd.

Avdekk medløperne

Når dyra er på beite kan det også være vanskelig å skille de brunstige dyra fra medløperne. Dette kan SenseHub hjelpe deg med. Oversiktlige grafer viser et tydelig fall i drøvtygginga når kua er i brunst. Medløperne vil ikke få denne droppen i drøvtygginga. Når SenseHub samtidig viser en lavere brunstindeks for dyra som ikke er i brunst, blir det lett å avdekke medløperne.

Dekker et stort område

Om du har dyra gående ute i nærheten av gården din, er dekningsområdet til SenseHub-antenna så stort (ca. 200 x 500 meter) at det dekker både fjøs og beiter i nærheten. Også når innmarksbeitene ligger lenger unna, kan SenseHub fungere godt. Dyra trenger bare å befinne seg innenfor controllerens rekkevidde én gang i døgnet for å få registrert data. Dette kan du få til ved å plassere vannkilden eller salt- og mineralsteinen i nærheten av antenna. Du kan også utvide controllerens rekkevidde ved å koble til flere antenner.

Varsler helseproblemer

SenseHub fanger opp unormal endring i aktivitet og drøvtygging og varsler dette med alarm. Også når dyra er ute på beite vil du få tidlig varsel om sykdom, utilpasshet og hendelser som kan påvirke helsa. Slik blir det mulig å behandle tidlig i sykdomsforløpet, eller sette i verk forebyggende tiltak allerede før sykdom oppstår.

Én gård, flere brukere

SenseHub er så enkelt å bruke du trygt kan overlate aktivitetsmålinga til andre, om du har dyra på fellesseter eller har arbeidshjelp. Flere brukere kan ha tilgang til samme SenseHub-system, via mobilappen, slik at også røkteren får tydelig varsel om brunst, dyr som må ha tilsyn og annet som bør sjekkes. Og selv om du er travelt opptatt med andre ting om sommeren, er informasjonen om individer og besetning alltid lett tilgjengelig på mobilen din.

En sunn kalv blir ei produktiv melkeku

Det siste året har både SenseHub Dairy Youngstock og SenseHub Dairy Lifetime blitt lansert. Med begge disse løsningene overvåker man kalver og ungdyr fra dag én. Når det legges til rette for at kalven kan holde seg sunn og frisk, utvikler den seg slik den skal og kan bli inseminert i riktig alder.

Du får varsel om atferdsendringer og sykdomssymptomer – gjerne før slike tegn synes på kalven. Dermed kan tiltak settes inn tidlig, og kalven får gode muligheter til å bli ei melkeku med høy framtidig ytelse.

Utstyrer du både kalver, kviger og kyr med aktivitetsmåler og lykkes med insemineringa, investerer du både i raskere avlsmessig framgang og framtidig produktivitet.